22 aug. 2013

Ucraina şi Moldova – buni vecini şi parteneri de încredere



    24 august Ziua Independenţei Ucrainei


        27 august Ziua Independenţei Republicii Moldova                                                                           


        La 24 august 1991 Rada Supremă de la Kiev a proclamat Declaraţia de Independenţă a statului ucrainean. Acest eveniment a devenit un fel de “punct de reper” al istoriei  contemporane a ţării. Astfel Ucraina a devenit un stat  independent şi democratic.
În acelaşi an la 27 august, Parlamentul  RM a aprobat Declarația de Independență, prin care Republica  Moldova a fost proclamată stat suveran şi independent. Ziua Independenţei este ziua naţională a Moldovei. Țara noastră şi-a proclamat  independenţa faţă de URSS, în care a fost înglobată după  cel de-al doilea Război Mondial.  
„Republica Moldova este un stat suveran, independent  şi democratic, liber să-şi hotărască prezentul, viitorul fără nici un amestec din afară, în conformitate cu idealurile şi năzuințele sfinte ale poporului  în spațiul istoric şi etnic al devenirii sale naționale”, se spunea în document, care a fost  adoptat unanim de cei 278 de deputaţi prezenţi.

“Moldova este o ţară europeană cu o îndelungată istorie, o ţară populată, preponderent, de moldoveni cît şi de multe minorităţi naţionale: ucraineni, bulgari, găgăuzi, ruşi, evrei, nemţi, cehi  etc. În acelaşi timp, aici s-au păstrat multe  tradiţii multiseculare.  Neobişnuit  poate părea faptul că mozaicul polietnic al teritoriului nostru nu s-a şters din tradiţiile populare,  ci, din contra, ne-a îmbogăţit cu noi calităţi, dându-ne un nou colorit şi formând un original conglomerat  de obiceiuri, ritualuri, folclor etc., omniprezente în satele Moldovei.  Oricât însă de pestriţă nu ar fi populaţia de aici, cea mai importantă  calitate a Moldovei  este ospitalitatea”.

Moldova şi Ucraina  două  ţări diferite dar aproape la fel. Fiecare îşi are cultura şi tradiţiile sale. Pentru o prietenie  între aceste două  state graniţa nu este un obstacol. Dovadă fiind şi biblioteca  ucraineană “Lesea Ukrainka” unde mereu au loc întîlniri cu minorităţile ucrainene  de la Chişinău. Aici  sunt promovate literatura, cultura şi tradiţiile  ucrainene. Fiecare  este primit cu ospitalitate şi deservit cu plăcere indiferent de naţionalitate.
Între aceste două ţări nu pot exista  probleme  irezolvabile.  În baza relaţiilor de prietenie şi principiilor de vecinătate între Republica Moldova şi Ucraina au fost soluţionate o mulţime de probleme.  Astfel  Republica Moldova  acordă o însemnătate  deosebită relaţiilor cu Ucraina şi  tinde  şi mai departe la o colaborare bilaterală şi de durată la un nivel înalt.
Ucraina este una dintre principalele ţări-partenere ale Republicii Moldova, în ceea ce priveşte   relaţiile  comerciale. Prin urmare mulţi agenţi economici din Republica Moldova îşi exportă mărfurile sale în ţara vecină, în special vinuri  şi  produse  alimentare.
 Republica Moldova are semnate un şir de acorduri de colaborare bilaterală cu mai multe instituţii publice ale Ucrainei. Cert este faptul că Ucraina  joacă  şi un rol important  în soluţionarea conflictului   transnistrean.
Dezvoltarea relaţiilor de vecinătate şi parteneriat între Republica Moldova şi Ucraina se bazează pe respectarea principiilor egalităţii suverane, integrităţii  teritoriale, reglementarea  pe cale paşnică a conflictelor,  pe prietenie şi încredere reciprocă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu