21 oct. 2013



ЖІНОЧЕ ОБЛИЧЧЯ В УКРАЇНСЬКІЙ КУЛЬТУРІ

Оксана Андріївна Петрусенко

[5(17).II.1900 - 15.VII.1940]

Найвидатніша представниця української вокальної школи (лірико-драматичне сопрано), народна артистка УРСР (1939). Справжнє ім'я – Ксенія Андріївна Бородавкіна. Петрусенко – псевдонім, взятий на честь першого чоловіка, диригента і композитора Петра (Петруся) Бойченка. Дитячі і юнацькі роки провела в Севастополі. 1918 р. вона вступила до пересувної української трупи Глазуненка.
   Для високого мистецтва Оксану Петрусенко відкрив Юрій Шумський. Завдяки підтримці Шумського Петрусенко поступила в Київський музично-драматичний інститут ім. М.В.Лисенка (навчалась в 1923-24 роках). Спроба ввійти до складу солістів Харківської опери закінчується невдачею. Її запрошують до Казанського оперного театру; вона погоджується і блискуче дебютує у партії Оксани в опері "Черевички" П.Чайковського. Після двох років в Казані трохи працює в Баку. В 1934 Оксану Андріївну прийняли солісткою Київського театру опери та балету, де вона працювала до самої смерті. Ці шість київських років – роки її тріумфу і слави, час народження легенди й оформлення міфу примадонни, якій аплодував, яку приймав, розмовляючи з нею довше призначеного, сам вождь народів товариш Сталін. По іронії долі не вона йому, а він їй подарував своє фото з написом, дружньо назвавши "товарищем Оксаной".

   На вулицях українських міст за Оксаною, де б вона не з'являлася, завжди йшов натовп народу... В останні роки життя Петрусенко наполегливо запрошували на роботу в Москву, до Великого театру, але на відміну від багатьох інших українських співачок чи співаків вона відмовилась залишити Україну.

   Співачка мала соковитий, унікально виразний голос величезного діапазону, яскравий драматичний талант. З особливим успіхом виконувала партії в національних українських операх, а також в операх російських класиків. Виступала як концертна співачка; блискуче виконувала українські народні пісні. Рання смерть обірвала життя талановитої співачки, залишивши у памяті багатьох її прихильників велику скорботу.

   Дізнатися детальніше про життя і творчу діяльність видатної української співачки можна за адресою wek.kiev.ua/uk/Петрусенко_Оксана_Ан...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu