29 mar. 2016

O nouă filosofie de bibliotecă - biblioteca deschisă!



Anul 2016 pentru bibliotecile noastră - Biblioteca de literatură și cultură ucraineană „Lesia Ukrainka”, o filială a Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu” este un an jubiliar. Este a 25-a aniversare de la fondarea unicii biblioteci din Chișinău, care satisface cererea de literatură atît în limbile romană şi rusă, cît şi în limba ucraineană.
Pentru această sărbătoare, noi, angajații bibliotecii, ne-am pregătit minuţios şi cu mari emoție, pentru că „jubiliara” este totuşi biblioteca. Am lansat invitații, am realizat albumul "Cititorii și biblioteca: 25 de ani de cînd ne cunoaştem", am organizat o expoziţie de fotografii „Biblioteca în viaţa mea”, în care aproape fiecare dintre cei prezenți s-au regăsit, pentru că toți oaspeții ne sunt prieteni dragi, întotdeauna gata să colaboreze, pentru care timp de 25 de ani biblioteca a devenit o parte integrantă a vieții.

Motiv pentru a arăta cele mai frumoase momente ale bibliotecii, pentru o anumită perioadă de timp, a fost prezentarea filmuleţului cu secvențele celor mai semnificative evenimente ale celor mai bune activități ale bibliotecii de-a lungul anilor, „Biblioteca Lesei: realizări şi inovaţii”, realizată de către şefa bibliotecii Liudmila Barbă.

Atmosfera festivă a fost subliniată de ornarea colorată al sălii de lectură. Diplomele, certificatele, fotografiile - în combinație cu luminozitatea şi expresivitatea sălii împodobite au reflectat etapele importante din istoria bibliotecii, au relevat bogăţia colecțiilor de cărți, capacitatea bibliotecii de a activa împreună cu publicul și cititorii, şi au confirmat nivelul înalt de calificare a angajaților săi. Totul a fost gândit în cele mai mici detalii: atît împodobirea unificată după culoare și formă, titlurile și secțiunile succinte, cît şi structura logică a materialului utilizat.
„Laitmotivul principal al petrecerii jubiliare - a spus Liudmila Barbă - a fost exprimarea recunoștinței și aprecierii faţă oameni, colectivul unit, care nu uită că munca cu oamenii - cea mai grea muncă, dar, de asemenea şi cea mai interesantă dintre toate cele existente în lume! Suntem obişnuiţi să sărbătorim realizările, succesele și cifrele, însă în spatele acestora sunt oamenii și munca lor. Statutul şi gloria bibliotecii le creează angajații săi - cel mai valoros activ, deopotrivă cu o colecție unică de cărţi”.
Cuvinte de mulțumire au fost adresate primului Director general dnei Lidia Kulikovski, care a fost inițiatorul creării unei rețele de biblioteci naționale în Chișinău, care, datorită profesionalismului, dedicaţiei faţă de ceea ce reprezintă biblioteca, atitudinii înțelepte în raport cu fiecare angajat în parte, a ridicat nivelul de dezvoltare al bibliotecilor municipale la înălțimi noi.
Referindu-se la actualul Director general al Bibliotecii Municipale „B. P. Haşdeu” dna Mariana Harjevschi, Liudmila Barbă a spus: "Vă orientaţi spre viitor prin integrarea noilor tehnologii în activitățile bibliotecilor. Faceţi tot posibilul ca întregul lanţ de biblioteci să corespundă cerințelor secolului XXI și oricărui cititor să-i fie confortabil în ea.”
Pregătirile pentru aniversare au fost realizate de către colaboratorii Victoria Covalenko şi Valentina Paţenko, persoane pasionate, care caută şi nu sunt indiferente faţă de creaţie, care dedică acestei activităţi toate cunoștințele şi toată puterea sufletului său.
Iar partenerii noștri - organizații publice etno-culturale ne ajută la rezolvarea problemelor ce ţin de fluxul de literatură, atrag în bibliotecă cititori, consolidează prieteni cointeresați, ajutoare și oameni care gîndesc în aceeaşi direcţie cu noi.
Ne-am dorit să încurajăm cititorii, care de mulți ani sunt loiali bibliotecii şi cărţilor. Eroii sărbătorii au fost cei mai buni cititori, care au fost nominalizaţi în categoriile: „mînile de aur ale copertării”, „Cititorul de onoare”, „Conexiunea generațiilor”, „Speranța noastră”, „Strunele sufletului ucrainean”, „Ghidul copiilor în lumea cărților”.

„Ziua uşilor deschise” la bibliotecă, încă o dată, a devenit o sărbătoare a comunicării frumoase, descoperirii de noi nume, noi talente și pe nemeritatele uitate cărți și autorii acestora.
Biblioteca noastră îşi sărbătorește glorioasă aniversare sub sloganul "O nouă filozofie a bibliotecii - biblioteca deschisă", care reflectă noul rol al bibliotecii în utilizarea cunoștințelor, schimbul de informații şi importanța acesteia în noua societate informațională.
Va trece un an - și iarăşi Biblioteca literaturii și culturii ucrainene „Lesia Ukrainka”  îi va reuni pe toți cei care iubesc și apreciază Cărțile și Lectura!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu