19 dec. 2013


ЖІНОЧЕ ОБЛИЧЧЯ В УКРАЇНСЬКІЙ КУЛЬТУРІ
Примаченко Марія Оксентіївна
 12.01(19090112)1909 18.08.1997
Народилася в селі Болотня на Київщині, де і провела все життя.
Батько, Овксентій Григорович, був теслею-віртуозом, майстрував дворові огорожі у вигляді стилізованих «головатих» зображень. Мати, Параска Василівна, була визнаною майстринею вишивання.
Дитинство Марії Овксентіївни було затьмарене страшною недугою —поліомієлітом. Це зробило її не по-дитячому серйозною й спостережливою, загострило слух і зір. Марія Овксентіївна гідно і мужньо пронесла всі життєві знегоди, пізнала щастя любові і щастя материнства: її син Федір — теж народний художник, він був її учнем і другом.
Творчість Примаченко здатна викликати асоціації у глядача. Безумовно, головним фактором, що визначає неповторність мистецтва Примаченко, є її рідкісний талант,- саме завдяки своєму натхненному покликанню зуміла вона вловити і висловити інтонацію української культури, донести її теплий і людяний тембр.

Що являють собою роботи Примаченко? Живопис це чи станкова графіка? Марія Примаченко дивовижно об'єднала у своїй творчості малюнок і живопис. Це — і живописна графіка, і графічний живопис водночас. За типологією роботи Примаченко можна умовно поділити на сюжетні (фігурні), знакові, ритміко-орнаментальні.

У творчості Марії Примаченко загалом узгоджуються тематично-сюжетні й орнаментально-декоративні композиції. Загальнолюдська тема боротьби добра і зла наскрізь проходить крізь її мистецтво. Добро у неї завжди перемагає. Тема радості буття  поєднується з темою смутку.

Дізнатись більше про життя і творчість, познайомитись з роботами Марії Оксентіївни можна за адресою
blogs.privet.ru/community/living_in...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu