25 feb. 2014

З Днем народження тебе, Лесю!

 Сьогодні, 25 лютого, виповнюється 143 роки від дня народження геніальної української поетеси та активної громадської діячки Лесі Українки.

Лариса Петрівна Косач. Леся Українка. Окраса і гордість української нації, одна з фундаторів новітньої української літератури. Вона давно посіла чільне місце в світовій літературі, стала народною в найширшому розумінні цього слова.
Історія її життя могла б стати основою для величної драми. Водночас могла б прислужитись і найсвітлішій поезії «во славу міці духу людського». Ніхто не будив у людини почуття власної гідності з такою гостротою й ніхто не кликав до бою в оборону своєї свободи так, як вона: «Я честь віддам титану Прометею, Що не творив своїх людей рабами».
Опір, який Леся Українка чинила всьому, що робить людину рабом, був співмірний з її талантом. Вихована в дусі кращих європейських літературних традицій, одночасно просякнута національним духом, вона своїми творами і сьогодні залишається сучасною. Її поезія спонукає до вершинної досконалості, до справедливості й добра. Тож не дивно, що читачі й сьогодні можуть тамувати спрагу з джерел Лесиної поезії.

На фасаді нашої бібліотеки встановлена меморіальна дошка геніальній письменниці, поетесі, драматургу і громадсько – політичному діячу, ім’я якої носить наша бібліотека, Лесі Українці.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu