24 apr. 2012


Шановні читачі!


Бібліотечний пошук, іноді, при загадковому збігу обставин може дати непередбачуваний результат.

Бібліотечний покровитель.

Іноді буває так, що ти довго шукаєш книгу, яку мріяв прочитати дуже давно, але ніяк не можеш її знайти. І раптом, так несподівано - ніби хто кладе її перед тобою - вона з’являється. Як це трапляється? Може це такий бібліотечний покровитель, якого ніхто ніколи не бачив допомагає читачам знайти потрібну книжку?

Така дивна історія трапилася з письменником Дереком Волтерсом, який марно шукав книжку в китайському відділі однієї з бібліотек. Мови він не знав, і не було в кого запитати. Аж раптом просто перед ним упала книжка, на пошуки якої він витратив так багато часу і яку вже зневірився знайти.

Мабуть, бібліотечний покровитель шанує занятих книжників, а тому час від часу допомагає їм. А ще вочевидь, полюбляє і кіно. Бо як інакше пояснити такий випадок.

Актор Ентоні Гопкінс отримав головну роль у новому фільмі. Проте ні в книгарнях, ні в бібліотеках не міг знайти роман, за яким знімався фільм. Він хотів якнайкраще уявити, зрозуміти свого героя. Засмучений, актор чекав поїзда метро. І раптом на лавці побачив забуту кимось книгу. Це був саме той роман!

А як пояснити такий незвичайний випадок що стався з відомим англійським письменником? Якось Артур Конан Доль, автор захоплюючих розповідей про Шерлока Холмса, написав книжку. Трудився над нею цілий місяць, уже мав закінчувати. І раптом у бібліотеці йому до рук потрапив роман французького письменника Гі де Мопассана, дуже схожий на його новий твір. Навіть події розгортаються в одному й тому самому швейцарському готелі.

Письменник ніколи раніше цієї книжки не бачив. Тож йому нічого не залишалося робити, окрім як спалити свій рукопис. Можна лише уявити, що сталося б, якби Артур Конан Доль не прочитав книжки Гі де Мопассана. Його звинуватили б у плагіаті – крадіжці літературного твору. Може і тут уберіг його від сорому бібліотечний покровитель?

А буває і навпаки. Переглядаючи книжки на полиці несподівано приверне увагу книга, на перший погляд, зовсім тобі не потрібна, а через декілька днів за якимись обставинами знадобиться саме ця книга. І думаєш, що трапилося це не випадково, а ніби хтось умисно тебе повідомив заздалегідь.

Може, й немає того бібліотечного покровителя. І всі ті чудеса – простий збіг обставин? Однак так хочеться вірити, що книги у бібліотеках мають свого володаря, покровителя.



Матеріал підготувала і обробила


завідувачка читальним залом


Коваленко Вікторія.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu