27 oct. 2015


Світлана Алексієвич
ПЕРЕТВОРЮЮЧИ ЗІБРАНІ КРУПИЦІ В МИСТЕЦТВО
Приємною подією ознаменувалася літературна осінь 2015 року. Нобелівська премія з літератури за 2015 рік присуджена білоруської письменниці Світлані Алексієвич з формулюванням «за багатоголосе звучання її прози і увічнення страждання і мужності».

Світлана Алексієвич народилася 31 травня 1948 року в місті Івано-Франківську (Україна) в сім'ї військовослужбовця. Батько - білорус, мати - українка. Після демобілізації батька з армії сім'я переїхала на його батьківщину - до Білорусі. Там, закінчивши школу, Світлана працювала кореспондентом районної газети в місті Наровля, а в 1967 році стала студенткою факультету журналістики Білоруського державного університету в Мінську.  
Світлана Алексієвич пробувала себе, свій голос в різних жанрах - розповіді, публіцистики, репортажу.
Сама вона позначила одного разу в інтерв'ю так головну ідею своїх книг, свого життя: "Я завжди хочу зрозуміти, скільки людини в людині. І як цю людину в людині захистити? Чим ми можемо її захистити".
Зараз Світлана Алексієвич - класик російськомовної літератури, автор таких книг, як «У війни не жіноче обличчя», «Цинкові хлопчики», «Час секонд хенд», «Останні свідки», «Чорнобильська молитва».
Читачі бібліотеки і колектив працівників вітають автора з міжнародним визнанням її літературної діяльності і присудженням престижної премії, бажають довголіття в житті і в творчості!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu